Газова пружина складається із сталевого циліндра, що містить газ (азот) під тиском, і штока, який входить і виходить з циліндра через герметичну напрямну.


Коли газ стискається за рахунок втягування стрижня, він створює у відповідь силу, що діє як пружина. У порівнянні з традиційними механічними пружинами (гелікоїдальними, тарілчастими або гумовими) газова пружина має майже плоску криву зусилля навіть за дуже довгих ходів. Тому він використовується скрізь, де потрібна сила, пропорційна піднімається або переміщується вагою, або для врівноваження підйому рухомого важкого обладнання.

Найчастіше їх можна побачити на дверях автомобілів, на захисних кожухах промислових машин, на меблевих дверях, у медичному та фітнес-обладнанні, на моторизованих жалюзі та навісах, на мансардних вікнах з нижніми петлями та усередині торгових прилавків супермаркетів.

У найпростішому варіанті газова пружина складається з циліндра (С) і штока (S), на кінці якого закріплений поршень (P), що здійснює цикли стиснення та розтягування циліндра (C) через герметичний посібник. Циліндр містить газоподібний азот під тиском (див. стрілки) та олію (O). Під час фази стиснення азот проходить знизу поршня (В) у верхню частину (А)  

через канали (F).

Під час цієї фази тиск усередині циліндра через невеликий доступний об'єм, викликаний входом штока поршня, підвищується, створюючи збільшення сили (прогресивність). Змінюючи поперечний переріз каналів (F), потік газу можна регулювати для уповільнення або збільшення швидкості ковзання стрижня; змінюючи комбінацію діаметрів циліндра/поршневого штока, довжини циліндра та кількості олії, можна змінити послідовність.

ТЕМПЕРАТУРА

Температура впливає силу газової пружини.

Це змушує азот в циліндрі розширюватися або стискатися, і оскільки зміна відбувається при постійному обсязі, це викликає збільшення або зменшення внутрішнього тиску. Зусилля газової пружини змінюється на 0,36% на кожен °C (тобто 3,6% на кожні 10°C).

Приклад: при стандартній температурі вправ 20°З зусилля 100Н при 30°С F1=103,6Н і т.д.

ГАЛЬМОВА ДІЯ

У циліндр газової пружини вводиться певна кількість олії, яка не тільки служить для змащення ущільнення, але і при розподілі між поршнем і направляючою надає гальмівну дію при висуванні штока і забезпечує м'якше і ненаголошене рух. Наприклад, у діапазоні демпферів масляне гальмування уповільнює рух закрилки вниз. (В цих випадках азот можна не використовувати).

У горизонтальних установках, при яких шток поршня знаходиться вище циліндра (не рекомендується), при перевертанні газової пружини (наприклад, у кузові автомобіля з кузовом хетчбек) гальмівної дії немає (поршень не стикається з маслом). . Гальмівна дія в цих випадках має бути досягнута за допомогою альтернативного продукту (газова пружина з динамічним демпфуванням).

СИЛА ГАЗОВОЇ ПРУЖИНИ

Зусилля газової пружини визначається тиском, який азот у циліндричному циліндрі чинить на переріз штока.

З'єднуючи штоки різного діаметра з циліндром відповідного об'єму, впливаючи на вхідний тиск газу і регулюючи канали на поршні або вводячи більше масла, можна отримати різні робочі конфігурації газової пружини на додаток до необхідного. силу, щоб задовольнити широкий спектр вимог користувачів.

Сила пружини (F1) вимірюється спеціальним динамометром при кімнатній температурі прибл. 20 °С зі штоком, стиснутим приблизно на 10 мм і вільним від тертя про ущільнення; міра дається Н (Ньютон) і є статичним (FS) значенням, зазвичай використовуваним щодо характеристик пружини.


РОЗРАХУНОК СИЛИ

Інші компоненти взаємодіють із цим основним значенням і стають особливо помітними у «динамічній» фазі пружини. Опір, що надається таким тертям, діє в напрямку, протилежному руху стрижня, його величина може змінюватись від 20 до 50 ньютонів і додається або віднімається зі згаданої вище «статичної» сили. Ця різниця називається тертям та позначається FR.

Зусилля, що закриває, позначено на графіку F3, а зусилля F1, що відкриває. Видно, що F3 і F1 вище і нижче відповідно середньої лінії, що визначає «статичну» силу FM. Різниця між F3 та F1 полягає у терті FR. Різниця між F2 та F1 полягає у розвитку газової пружини.

Формула для розрахунку сили газової пружини в залежності від застосування

F1={[( M X D) : L] : НМ } + (10% ~ 15%)

F1: Сила пружини, що протидіє вазі об'єкта, що переміщується, показана вектором; у цьому випадку F1 виражається в кг і повинна бути перетворена на ньютони, помноживши отримане значення на 9,81.

M: Вага об'єкта, що піднімається в кг, показаний у вигляді вектора.

D: Відстань мм, виміряна по горизонталі між центром тяжкості B і точкою обертання O.

B: Точка застосування ваги об'єкта, що піднімається; відповідає центру важкості.

O: точка опори та точка обертання рухомого об'єкта.

L: довжина мм робочого важеля газової пружини; відповідає найменшій відстані між приставкою S або приставкою і центром обертання О; найчастіше він дорівнює ходу газової пружини і в жодному разі не може бути більшим.

S: Крапка кріплення газової пружини до нерухомої частини.

C: Крапка кріплення газової пружини до рухомої частини.

nm: Кількість газових пружин, які будуть використовуватись у додатку (1, 2 або більше).

У формулу включено збільшення на 10-15%, так як вектор сили пружини не паралельний напрямку вектора ваги об'єкта, що піднімається, а також для компенсації будь-якого тертя в системі, яке могло б зменшити ефективність зусилля пружини.

ПРИКЛАДИ

ПРИКЛАД 1

У цьому прикладі (типове застосування: підйом дверей шафи та купе) точку S слід розташовувати на відстані 30/40 мм від межі шафи/купе, щоб двері не плескали під час закривання.


ПРИКЛАД 2

У так званих «горизонтальних» додатках (люки, кришки ящиків і т. д.) точка кріплення S повинна дозволяти пружині зберігати в повністю закритому положенні нахил вниз не менше 10°, щоб максимально використовувати пружину і запобігати закриванню дверей/кришки.

У цьому випадку F1 відноситься до газової пружини повністю закритому положенні, тобто. F2. Тому результат необхідно розділити на коефіцієнт прогресії. Причому в цьому випадку збільшення 10/15% не потрібне.




ПРИКЛАД 3

У цьому прикладі (типове застосування: автомобільні багажники) на малюнку показана пружина зі штоком, спрямованим нагору. Застосування правильне, тому що пружина при закритому пильовику має шток, спрямований вниз.


ПОРАДИ З ПРАВИЛЬНОЇ УСТАНОВКИ

Довгий термін служби газової пружини залежить від правильної мастила ущільнень. Тому пружину завжди слід встановлювати штоком вниз або з направляючої штока в нижньому положенні до кріплення циліндра.

У деяких випадках, як показано на рисунках вище (наприклад, у багажнику автомобіля), рух пружини, що відкриває, може призвести до її обертання вгору між повністю відкритим і повністю закритим положеннями. Тут також слід звернути увагу на встановлення пружини зі штоком, спрямованим вниз, коли він знаходиться в закритому положенні, і стиснутим всередині циліндра. Таке рекомендоване положення полегшує мастило напрямних та ущільнень, забезпечуючи при цьому відмінний ефект гальмування.

Поверхня стрижня важлива для підтримання тиску газу і тому не повинна бути пошкоджена тупими або абразивними предметами або агресивною хімічною речовиною. При установці газової пружини верхній та нижній штуцери повинні бути поєднані, щоб ущільнення не зазнавало натягу. Вирівнювання повинно зберігатись протягом усього ходу штока. Якщо це неможливо, використовуйте шарнірні пристрої, які дозволяють виконувати вирівнювання.

Вібрації машини, до якої застосовується газова пружина, можуть передаватися на ущільнення через кріплення, які надто жорстко з'єднані з рамою. Залиште невеликий зазор між гвинтами кріплення і насадками або зафіксуйте пружину, використовуючи хоча б одну шарнірну насадку.Ми рекомендуємо фіксувати пружину за допомогою гладких штифтів, а не болтів з різьбленням, так як гребінь різьблення, стикаючись з отвором кріплення, створює тертя, яке може перешкоджати правильному функціонуванню газової пружини.

У разі застосування газової пружини переконайтеся, що тягове зусилля не перевищує силу тяги газової пружини, щоб не перевищувалась нормальна швидкість ковзання штока.

Нормальна робоча температура газової пружини в діапазоні від -30°C до +80°C.

Особливо вологе та холодне середовище може призвести до утворення інею на ущільненнях та скоротити термін служби газової пружини.

Газова пружина була розроблена і виготовлена ​​для полегшення або врівноваження ваги, який в іншому випадку є дуже важким для оператора або для конструкції, в яку вона вставлена. Будь-яке інше використання, для якого вона може бути використана (амортизатор, сповільнювач, стопор), має бути ретельно оцінено проектувальником та виробником з погляду довговічності пружини та безпеки.

Правильний додаток




Невірна програма


УТИЛІЗАЦІЯ ВИРОБИ ПО ЗАКІНЧЕННІ ТЕРМІНУ СЛУЖБИ

Увага: балон газової пружини містить азот під тиском!

Тиск усередині нової газової пружини може досягати дуже високих значень, тому не можна різати циліндри газової пружини лобзиком, зубилом або стружколомом, оскільки вони можуть вибухнути з наступним вильотом уламків і серйозно поранити оточуючих. Для утилізації газових пружин необхідно виконати таку процедуру.

Порядок утилізації газових пружин

  • Переконайтеся, що ви можете покластися на адекватний захист обличчя та рук;
  • Огляньте газову пружину, що підлягає утилізації, та переконайтеся, що шток повністю вийнятий з циліндра; надійно закріпивши його на свердлильних лещатах, приступайте до свердління циліндра вістрям діаметром 1-2 мм (вістря меншого розміру у разі поломки може бути викинуто газом при виході з отвору);
  • Циліндр необхідно просвердлити на відстані близько 5 мм від нижнього кріплення;
  • Свердліть повільно, щоб позбутися стружки; як тільки ви зробите отвір у стінці циліндра, газ, що міститься в ньому, швидко вийде назовні. Оскільки газова пружина може містити олію, зверніть особливу увагу на масляні тумани;
  • Напрямна містить два ущільнення, що утворюють невеликий повітронепроникний корпус, в якому може бути газ під тиском; просвердлюйте також у цій галузі, вживаючи ті самі запобіжні заходи, що й вище;
  • Нарешті, злийте масло, що міститься в циліндрі, у відповідні контейнери для утилізації компетентними органами або у відповідних місцях відповідно до чинних національних правил.

Відгуків: 0 / Написати відгук
Схожі статті
 Седафлекс механізм трансформації дивана: переваги та недоліки!
11.01.2023 214
Седафлекс механізм трансформації дивана: переваги та недоліки!
..
 Промислові газові пружини допомагають у боротьбі з COVID-19
12.01.2023 226
Промислові газові пружини допомагають у боротьбі з COVID-19
Газові пружини, також звані газовими амортизаторами, пружинами розтягування, газонапірними пружинами, в залежності від установки і контексту, являють собою циліндри зі стисненим повітрям або маслом, я..
 Газові пружини: що таке напрямок демпфування?
12.01.2023 238
Газові пружини: що таке напрямок демпфування?
Не всі пружини механічні. Є газові пружини, які відповідають своїй назві, використовуючи стислий газ. Ви можете використовувати їх для позиціонування частин, що рухаються. При навантаженні тиск газу з..
 5 фактів про блокуючі газові пружини
12.01.2023 283
5 фактів про блокуючі газові пружини
Газові пружини пропонують альтернативу механічним пружинам. Вони оснащені контейнером із стислим газом. При дії сили тиск газу збільшується.Всі газові пружини використовують стислий газ, але деякі з н..
 Чи знаєте ви, що використовуєте газові пружини щоденно
12.01.2023 239
Чи знаєте ви, що використовуєте газові пружини щоденно
Газові пружини мають дуже широке застосування. Ми часто навіть не усвідомлюємо, що використовуємо їх у певний момент. Яким є практичне застосування цих продуктів у повсякденному житті і де ми можемо з..
На що звернути увагу під час заміни газових стійок в автомобілі
12.01.2023 245
На що звернути увагу під час заміни газових стійок в автомобілі
Газові амортизатори входять до складу переднього та заднього капота майже кожного автомобіля. Не знаєте, як замінити стару газову стійку на нову? Подумайте, які стійки придбати ще до їхньої покупки. М..
 Всі газові пружини містять невелику кількість олії для змащення
13.01.2023 305
Всі газові пружини містять невелику кількість олії для змащення
Всі газові пружини містять невелику кількість олії для мастила головного ущільнення та штока. Ця олія також забезпечує демпфування в кінці ходу.Для забезпечення мастила ущільнення штока в кожній газов..
 Що таке масляні амортизатори?
13.01.2023 232
Що таке масляні амортизатори?
 Що таке масляні амортизатори?Масляний демпфер реалізує демпфуючий ефект за рахунок інерційної сили рідини. Швидкість потоку рідини, що проходить в одиницю часу, є ключовим фактором, що впливає н..
Високоякісні газові пружини від FA Krosno
14.01.2023 234
Високоякісні газові пружини від FA Krosno
Високоякісні газові пружини від FA Krosno забезпечують комфорт та безпеку у багатьох сферах нашого повсякденного життя. Вони призначені для зменшення зусиль людини з відкриття кришок та підйому люків,..
 Безпечне використання генератора - посібник з безпеки генератора
16.01.2023 248
Безпечне використання генератора - посібник з безпеки генератора
Портативний генератор може бути неймовірно корисним інструментом, чи ви використовуєте його вдома, професійно в комерційних умовах або в кемпінгу для проведення дозвілля. Слід мати на увазі, що з кожн..
 Які суаєркари використовують газові стійки?
16.01.2023 210
Які суаєркари використовують газові стійки?
У той час як є більш очевидні переваги, такі як можливість насолоджуватися приголомшливою продуктивністю та неймовірною швидкістю, маленькі особливості – це те, що справді зводить суперкари на заслуже..
Керівництво покупця газової стійки: яку газову стійку мені замовити?
16.01.2023 228
Керівництво покупця газової стійки: яку газову стійку мені замовити?
Можливо, ви цього ще не знаєте, але газові стійки всюди. Якщо ви шукаєте плавний підйомний рух, щоб допомогти вам відкрити двері, люк, вікно або ще щось, майже напевно в операції будуть задіяні газові..
 Як правильно вибрати матрац - Повний посібник з покупки
16.01.2023 224
Як правильно вибрати матрац - Повний посібник з покупки
Якщо ви хочете купити новий матрац, найскладніше те, що вам може знадобитися, це з'ясувати, з чого почати. Ви підете в магазин чи зробите покупку онлайн? Чи віддаватимете ви перевагу бюджетному варіан..
Як встановити опори люка з газовими стійками на човен
17.01.2023 245
Як встановити опори люка з газовими стійками на човен
Багато човнів поставляються з газовими стійками для підтримки відкидних люків у відкритому положенні, коли ви прибираєте або отримуєте доступ до предметів усередині. Це звільняє обидві руки та запобіг..
Поради щодо встановлення автомобільних газових пружин
19.01.2023 232
Поради щодо встановлення автомобільних газових пружин
Перед замовленням нової газової пружини непрямої установки зберіть наступну інформацію:1. Визначте загальну довжину вихідної пружини, вимірявши відстань від центру кріплення нижнього кінця корпусу до ..
 Кінцеві фітинги та монтажні кронштейни газової пружини
20.01.2023 226
Кінцеві фітинги та монтажні кронштейни газової пружини
Тут ви знайдете повну колекцію кінцевих фітингів і кронштейнів газових пружин (газових амортизаторів) стандартних розмірів, що найчастіше використовуються. Спосіб монтажу може відрізнятися залежно від..
Блокована газова пружина в медичній промисловості
23.01.2023 209
Блокована газова пружина в медичній промисловості
Раптова епідемія вплинула на економічний та соціальний розвиток у світі. Тією чи іншою мірою постраждала кожна галузь, особливо зовнішня торгівля. Однак кожна медаль має дві сторони, величезні можливо..
Спосіб кодування моделей газових пружин
23.01.2023 215
Спосіб кодування моделей газових пружин
Зазвичай ми даємо код моделі газової пружини, що складається з цифр та букв. Це вимагає, щоб ми знали, що вони означають, і чому постачальники відзначають їх як такі. Це допоможе нам отримати більш де..
Як відремонтувати механізм крісла з відкидною спинкою
24.01.2023 217
Як відремонтувати механізм крісла з відкидною спинкою
Почнемо з того, як працює крісло з відкидною спинкою. Механізм системи нахилу зазвичай розташований поруч із узголів'ям вашої спини і приводиться в дію важелем, один кінець якого прикріплений до сидін..
 Газові пружини – секретна підтримка під час пандемії Covid-19
24.01.2023 222
Газові пружини – секретна підтримка під час пандемії Covid-19
При відвідуванні лікарняної палати, кабінету лікаря, дантиста або фізіотерапевтичного кабінету легко зосередитись на великих предметах у кімнаті та основних функціях, які вони виконують для процедури ..
Тест- як довго прослужить газова стійка?
25.01.2023 218
Тест- як довго прослужить газова стійка?
Цей тест повинен з'ясувати скільки циклів може витримати газова стійка, перш ніж вона перестане працювати.Випробування проводиться за допомогою гідравлічної машини, яка рухається вперед та назад в одн..
Що робить газова пружина
31.01.2023 216
Що робить газова пружина
Газові пружини, також звані газовими стійками, газліфтами, газовими опорами і т. д. Застосовуються в різних галузях промисловості та застосуваннях та забезпечують:Страхування опора для підйому (капот ..
 Газові пружини SUSPA Liftline серій: 16-12, 16-1, 16-2, 16-4 та 16-6
01.02.2023 206
Газові пружини SUSPA Liftline серій: 16-12, 16-1, 16-2, 16-4 та 16-6
Газові пружини Liftline включають 5 основних серій: 16-12, 16-1, 16-2, 16-4 і 16-6. Відмінності між ними полягають у діаметрах штока та напірної трубки, максимальному зусиллі F1, максимальному ході шт..
Блокуючi газові пружини SUSPA LOCKLINE
01.02.2023 259
Блокуючi газові пружини SUSPA LOCKLINE
Шток блокованих газових пружин фіксується у будь-якому проміжному положенні. На відміну від звичайних газових пружин вони мають штифт, що розщеплює, що забезпечує перекриття каналу між двома напірними..
 Гідравлічні демпфери та амортизатори SUSPA SOFTLINE
02.02.2023 208
Гідравлічні демпфери та амортизатори SUSPA SOFTLINE
Гідравлічні демпфери SUSPA служать для гасіння коливань у різних видах побутової та промислової техніки, а також використовуються для плавного опускання різних видів конструкцій. Довгий досвід роботи ..
Електричні системи регулювання столів SUSPA
02.02.2023 220
Електричні системи регулювання столів SUSPA
ELS - ЕЛЕКТРИЧНА СИСТЕМА РЕГУЛЮВАННЯ ВИСОТИ СТОЛА SUSPAВАРІАНТИ ВИКОНАННЯ:ЕЛЕКТРИЧНА ПІДЙОМНА НІЖКА ELS3-650Квадратні ніжки, 2 варіанти:Квадратна ELS BTU (труба з великими розмірами розташована зверху..
 Система пневматичного та гідравлічного регулювання висоти столу SUSPA
02.02.2023 193
Система пневматичного та гідравлічного регулювання висоти столу SUSPA
Varistand – пневматична система для регулювання висоти столу за допомогою однієї ніжки. Активація системи здійснюється за допомогою кнопки чи важеля.Varistand - система пневматичного регулювання висот..
Одні з найкращих механізмів підняття шафи ліжка SUSPA Німеччина
03.02.2023 211
Одні з найкращих механізмів підняття шафи ліжка SUSPA Німеччина
В линейке производимых продуктов компании "SUSPA" имеются механизмы позволяющие убирать спальное место в вертикальное положение, что существенно экономит пространство в доме. Данное изделие является а..
 Для яких цілей встановлюється меблевий газліфт він демпфер?
05.02.2023 290
Для яких цілей встановлюється меблевий газліфт він демпфер?
Вибираючи предмети меблів, покупець оцінює як зовнішній дизайн, а й зручність у користуванні. Меблевий газліфт – це ще одна технічна можливість удосконалити шафи, ліжка та інші предмети меблювання.Що ..
Написати відгук
Для того, щоб написати відгук, будь ласка авторизуйтесь або створіть обліковий запис